Logotype

Räddaren i nöden – Tjälknöl

Har du en odefinierbar stor köttklump i frysen som du inte vet vad du ska göra av? Tjälknöl är perfekt, man behöver inte komma ihåg att tina köttet och det sköter sig själv i ugnen medan du sover... Ett kg djupfryst klump kan du göra så här med:

Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in i kall ugn på nedersta falsen och sätt ugnen på 100°. Långtidsstek i 9–10 timmar, gärna över natten. Stick in en termometer efter cirka 2 timmar när köttet tinat, ta ut köttet när termometern visar 65°. (Men det är inget måste, man klarar sig utan termometer)

Koka ihop en lag på:

1 liter vatten

1 dl salt

2 msk socker

(örtkryddor om du vill, vitlök om du vill, svartpeppar om du vill... Eller enbär och lagerblad)

Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en bunke. Häll den heta lagen över köttet och täck över. Ställ köttet i sin lag på ett svalt ställe i 4–5 timmar. Ta upp köttet och torka av det.