Logotype

Pulled beef på högrev

Nötköttsvariant på den populära slowfoodrätten pulled beef, kryddig rejäl mat som alla älskar. Själv fick jag det första gången på lantbruksmässa i Kansas av en snäll tant.

Du behöver:

  • ca 1 kg högrev (benfria vikten om det är med ben)
  • 1-2 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 deciliter ketchup
  • 1 matsked chipotlepulver
  • 1 matsked farinsocker
  • 0,5 matsked mald spiskummin
  • (man kan ha en sån där färdig hickorysås med chili i också om det är brådis)(men då har man antagligen inte tid att göra 4timmars maträtter heller?)
  • 1 matsked whisky (ta inte dyrflaskan utan vanlig blended går bäst)

 

Gör så här:

1. Föd upp en kalv, slakta den vid ca ett års ålder. Eller köp kött av oss. Använd en rejäl ungssäker gryta med lock. knäpp på ugn på 125°. Smöra tunt i botten, lägg i högreven.

2. Krossa vitlök hacka smått, skär gullöken i skivor. Gör en kladd av ketchup wisky peppar farin som du penslar på köttet. lägg vitlök och lök uppå köttet eller intill.

3. Lägg på lock, ställ in i ugn i ca 4 timmar, men kan ta mer tid så stressa inte nu. Pulledbeefen är klar när den faller isär när man drar med en gaffel.
Håll till i grytan, dra isär köttet med gaffeln och blanda ihop med sky och lök och alltihop. Lyft bort benen när du skavt av alltihop. Går bra att servera dan efter tillagning, bara värm i samma gryta i ugn 100°.

4. servera med pitabröd, sallad och en vitlökssås eller en coleslaw och pärnmos.
Drick lämpligen en öl till detta, lagertyp tycker jag går bra. Kör hårt.

/PW