Logotype

Pasta med köttfärssås a la Toscana (4 Pers)

Pasta med köttsås a la Toscana (4 pers) 

Olivolja

1 lök (gärna röd)

1 klyfta vitlök

1 liten morot

1 näve persilja

1 kvist rosmarin (eller annan färsk örtkrydda)

1 paket bacon 500 g köttfärs

1-2 dl rött vin

1 burk tomater (gärna hela)

0,6L  kalvfond (varm)

4 portioner pasta (gärna färsk, helst egengjord)

 Skala och hacka lök, vitlök och morot ganska fint. Skala och hacka lök, vitlök och morot ganska fint. Ta bort de grövsta kvistarna och hacka persiljan. Repa rosmarinen och hacka bladen fint. Häll en rejäl skvätt (runt 1 dl) olivolja i en låg och vid panna. När oljan blivit het häll i lök, vitlök, morot och örtkryddor och låt det fräsa ihop i någon minut. Skär baconet i centimeterbreda bitar och låt det fräsa med en minut. Lägg i köttfärsen och fördela den så att det inte blir några klumpar och fräs på tills inget rosa kött syns. Häll i vinet och låt det puttra en stund. När det mesta av vinet kokat bort tillsätts tomaterna och får puttra en stund. Tillsätt en skvätt av den varma fonden, dra ned på värmen och lägg på ett lock. Låt det nu puttra i två till tre timmar och tillsätt fonden i omgångar så att det inte kokar torrt Om fonden tar slut kan vatten tillsättas. Koka pastan al dente, låt den rinna av och blanda ned den i såsen.

 Servera. En fräsch sallad är gott till. Lite riven parmesan till den som vill ha.