Logotype

Köttgryta enligt Jamie Oliver

Olivolja + 1 smörklick

1 gul lök, skalad och hackad

1 näve färska salviablad

800 g grytbitar av nötkött, i 5 cm stora bitar

Havssalt och nymald svartpeppar

Mjöl, att pudra med

2 palsternackor, skalade och delade i fyra bitar.

½ squash, urkärnad och tärnad

4 morötter, skalade och halverade

1 näve jordärtskockor, skalade och halverade

500 g små potatisar

2 msk tomatpuré

½ flaska rödvin

3 dl ox- eller grönsaksbuljong

Värm ugnen till 175°. Häll lite olja och smörklicken i en lagom stor stekgryta. Lägg i lök och salvia och stek i 3-4 minuter. Vänd köttet i saltat och pepprat mjöl, lägg det sedan i grytan tillsammans med alla grönsakerna, tomatpurén, vinet och buljongen och rör om försiktigt. Krydda med svartpeppar och lite salt. Låt koka upp, lägg på lock , ställ in grytan och laga i ugnen tills köttet är mört. Ibland tar det 3 timmar, ibland 4. Det enda sättet att testa är att mosa en bit kött, och om den faller isär är det färdigkokt. När köttet är klart sänker du ugnsvärmen till 100° och låter grytan stå i ugnen tills det är dags att äta.