Vad ska jag göra med köttet?

YTTERLÅR

Ytterlår är kokkött, och passar bra till Boeuf Bourgignon, kalops, eller tjälknöl. Den behöver minst två timmar i ugnen för att bli mör. Den kan också strimlas och wokas hastigt. Allra bäst passar ytterlåret som mindre bitar i en gryta.

 

HÖGREV

Högrev kräver lång kokning för att bli mör. Köttet är dock något av det mest smakrika nötköttet så det är väl värt besväret att satsa på långkok. Det passar utmärkt till grytor som Boeuf Bourgignon, till dillkött eller pepparrotskött. Högrev kan också ugnsstekas, länge och på låg värme, till en ljuvlig söndagsstek. Eller varför inte en pulled beef ?

 

NÖTRULLE

Rullen ser ut som en oxfilé men är inte alls lika mör. Man kan strimla och woka den, eller koka den i gryta.Eller så gör man ett eget smörgåspålägg, en riktig retroupplevelse (som är kanongod):1,2 kg rulle Saltlag: 2 liter vatten1 dl salt. Koka upp vatten och salt. Häll lagen kokhet över köttet. Låt det stå kallt i ett par dygn. Koka sen köttet i samma lag i 3-4 timmar, men prova efter halva tiden med en sticka så att köttet inte blir överkokt. Stickan ska gå igenom. Låt rullen svalna i lagen och kyl sen. Ät på macka eller till potatismos!.

 

INNANLÅR

Av ett tunt skivat innanlår kan man göra den perfekta lövbiffen eller oxrulader. Tärnat passar det i finare grytor som Biff Stroganoff. 

 

FRANSYSKA

En mager bit med bra konsistens för en saftig sön-dagsstek: att steka långsamt, på låg värme, i ugnen, cirka 1 timme per kilo. Men den är också perfekt till tjälknöl, köttgryta, eller bara skivad och stekt i smör på hög värme – då blir det en minutbiff!

 

BRINGA

Bringan passar bra att tillaga i fuktig värme (bräsera) under lång tid. När all bindväv lösts upp får man ett mycket smakrikt kött som nästan faller sönder.

Den passar bra att långkoka, till exempel till pepparrotskött, men köttet funkar också perfekt till kalops. Eller i en god, långkokt äkta chili con carne. Bringa kokt med ben ger en mustig buljong som kan användas som stomme i grytor och soppor

 

BIFF

En mycket smakrik och mager klassiker som skivad är fantastisk att steka eller grilla ute. Håll ett öga på tiden bara, den blir lätt överstekt på en sekund!

Ryggbiffen ugnssteker du också hel som en fransyska, tärnar ner i en gryta eller strimlar och wokar. Bästa biten på nöten efter filén, tycker många.

 

ROSTBIFF

Av rostbiff lagar man rätten med samma namn, en hel köttbit som tillagas i ugn. Man skiljer på engelsk rostbiff och fransk rostbiff. Den engelska tillagas i 175°, medan den franska lågtemperatursteks i 125°. Rostbiffen är klar när termometern visar mellan 55 och 75°, beroende på hur rosa man vill ha sin rostbiff. Den engelska rostbiffen får ett genomstekt kött i kanten med en rosa kärna. Den franska är jämnt rosa.

 

BOGSTEK

Bogen blir efter några timmars tillagning i fuktig värme (bräsering) extra mör. Den passar till grytor eller till att bräseras i hel bit. Kokt bog blir ett utmärkt pepparrotsskött. Bog med ben ger extra mustig buljong. Mörad bog kan användas till stekar, exempelvis porterstek eller slottsstek. Bogstek passar utmärkt till tjälknöl. Skivad bog bräseras till sjömansbiff. Tärnad bog blir till grytbitar och av den kan du laga till exempel köttgrytor eller kalops .